Med sikkerhet i bolig
Inntil kr 25 000 000
Refinansiere
Lånetid
8 år
Nedbetalingstid over 5 år krever at du refinansierer lån og kreditter du har fra før.
Månedlig kostnad:
1,985 kr
Gå videre
Eksempel: Lån 2 000 000 kr, 25 år, nom. rente 7,47%, eff. rente 7,77%. Kostnad: 2 436 540 kr. Totalkostnad: 4 436 540 kr. Faktisk månedsbeløp og totalbeløp kan avvike fra kalkulator. Etab.gebyr 1-4 %. Rente fastsettes individuelt. Oppdatert 2024-02-09.
Formålet med lånet ditt
Oppgi den delen av lånet på 150 000 kr som du ønsker å bruke til å innfri eksisterende lån.
?
Oppgi omtrent hvor stor nåværende låne-/kredittgjeld du vil innfri (ikke boliglån).
Formålet med resterende 100 000 kr
Hva er formålet med lånet?
Betalingsforsikring
Angi om du har en eller flere existerende betalingsforsikringer.
Angi husleie og andre driftskostnader.
Sivilstatus
Partnerens årsinntekt før skatt
Angi husleie og andre driftskostnader.
Boligopplysninger
Boligutgifter, fellesutgifter ol. (din andel)
Ikke renter og avdrag på boliglån
?
Angi husleie og andre driftskostnader.
Har du boliglån / lån med sikkerhet?
Vi trenger informasjon om alle nåværende lån for å behandle søknaden, selv om det er noe du ikke ønsker å refinansiere

Oppgi omtrentlige tall. Hvis informasjonen mangler, kan lånetilbudene dine bli avvist senere.

(Informasjon om forbrukslån og annen usikret gjeld deler du fra Gjeldsregisteret etter søknaden er sendt inn)
Ikke glem å bekrefte låneopplysningene ovenfor før du fortsetter med skjemaet.
Bank (lånetype)
Beløp
250 000 kr
Rente
10,23 %
Månedlig Kostnad
3000 kr
Totale Beløp
250 000 kr
Snittrenten
10,23 %
Månedlig Kostnad
3000 kr
Ansettelsesform
Årlig inntekt
Din arbeidsgiver
Vi kontakter ikke din arbeidsgiver
Ansatt fra (måned og år)
Anställd till
Leieinntekter
?
Har du leieinntekter kan du skrive inn disse her.
Leieinntekter
Kontaktinformasjon
Mobiltelefon (+47) - 8 siffer
Epost
Fødselsnummer
Vennligst fyll ut fødselsnummeret ditt. 11 tall
Norsk statsborger
Bodd i Norge siden
Medsøkere
Ta vekk
?
Medsøker er en person som står oppført på lånet sammen med deg.
Dersom det er flere enn én eier av boligen du ønsker å pantsette, må alle eiere inkluderes i søknaden.

Med en medsøker øker sjansen for bedre tilbud.
Medsøkere Sivilstatus
Medsøkere Boligsituasjon
Boligutgifter, fellesutgifter ol. (din andel)
Ikke renter og avdrag på boliglån
?
I boutgifter inngår amortering, husleie og andre driftskostnader.
Angi omtrentlig boligkostnad
Medsøkere Ansettelsesform
Årlig inntekt
Din arbeidsgiver
Vi kontakter ikke din arbeidsgiver
Ansatt fra (måned og år)
Anställd till
Leieinntekter
?
Har du leieinntekter kan du skrive inn disse her.
Leieinntekter
Medsøkere Kontaktinformasjon
Medsøkere Fødselsnummer
Vennligst fyll ut fødselsnummeret ditt. 11 tall.
Norsk statsborger
Bodd i Norge siden
Ved å klikke på "Finn riktig lån" -knappen, godkjenner du Zensums personvernerklæring og brukervilkår.
Gjeldsregistret
Forbrukslån
15.3.2024

Kjøpe hytte? Slik gjør du en smart investering

Her forklarer vi deg hvordan du gjør en god investering ved kjøp av hytte | Kjøpe hytte nå eller vente? ✓ Tips ✓ Fallgruver ✓ Vanlige spørsmål ✓
Lesning 
4 min

Kjøpe hytte? Slik gjør du et smart kjøp!

Norge er en hyttenasjon, og det er i dag rundt 600 000 nordmenn som eier egen hytte. Dersom du drømmer om å kjøpe hytte, er det imidlertid viktig å være klar over vanlige fallgruver. Tar du bevisste valg underveis, kan du sikre at investeringen din blir best mulig.


Her deler vi noen smarte tips!

Derfor ønsker nordmenn å kjøpe hytte

Det finnes mange ulike grunner til at nordmenn velger å investere i hytte. For mange handler det om ønsket om å ha tilgang på et eget ferie- eller fristed med nærhet til naturen. Med din egen hytte kan du når som helst flykte fra det travle hverdagslivet hjemme.

Samtidig er det mange som ser på hyttekjøp som en god investering. Ved å investere i hytte for utleie, kan man potensielt sikre seg leieinntekter. Foruten det faktum at hytten kan by på en ekstrainntekt, kan den potensielt stige i verdi over tid.

Hvordan sikre smart kjøp av hytte?

De fleste som skal kjøpe hytte ønsker å gjøre en god og lønnsom investering. Skal du få dette til, er det blant annet viktig å ha kunnskap om hyttemarkedet. I tillegg bør du vite hva som påvirker hyttens finansielle verdi og bruksverdi.

Kjøpe hytte nå – eller vente?

I likhet med boligmarkedet vil hyttemarkedet gå opp og ned. Under koronapandemien var det svært mange nordmenn som valgte å kjøpe hytter. Lånerentene var lave, og vi hadde mer tid hjemme. Nå, noen år senere, er situasjonen ganske annerledes.

Høyere lånerenter og inflasjon har gjort et innhugg i nordmenns privatøkonomi, og vi har generelt dårligere råd. Noen selger hyttene sine for å kunne betjene boliglånet. I 2023 har vi sett en betydelig nedkjøling av hyttemarkedet, med redusert etterspørsel og lavere priser.

Så, bør du slå til nå – eller vente? Ifølge E24 falt hytteprisene 4,3 % i løpet av den første halvdelen av 2023. For deg som skal kjøpe hytte kan de lavere hytteprisene være godt nytt. Samtidig er det viktig å huske på at lånerentene er på et forholdsvis høyt nivå.
 

Lokalitet

Dersom kjøp av hytte skal være en god investering, er det også viktig å tenke over lokalitet. Tenk for eksempel over hvorvidt du skal kjøpe hytte på fjellet, ved sjøen eller andre steder. Samtidig er det viktig å tenke over avstand til fasiliteter som dagligvarebutikker, skisentre etc.

Skal du kjøpe hytte for utleie er det naturligvis spesielt viktig å tenke over disse faktorene. Har hytten gunstig beliggenhet, vil det bli langt enklere å appellere til potensielle leietakere.

Kjøper du hytte for eget privat bruk, har du litt friere tøyler. Men husk likevel på at du kanskje skal selge hytten en dag, og at beliggenheten da vil ha mye å si. Vurder også hvor langt unna hytten skal være primærboligen din, og tenk over hvorvidt reisetiden til/fra blir for lang.

Vurder hyttens tilstand og lokale reguleringer

Et annet viktig punkt å ta hensyn til når du skal kjøpe hytte, er oppussingsbehov og tilstand. En hytte i dårlig stand er kanskje billig, men kan på sikt bli en stor utgiftspost dersom den må pusses opp. Ha gjerne med deg en fagkyndig som kan hjelpe deg å vurdere hyttens tilstand.

Ved siden av dette, bør du undersøke hvorvidt det foreligger lokale reguleringer eller rettigheter. Dette gjør du ved å kontakte kommunen, og ved å lese nøye gjennom salgsprospektet.

Lokale reguleringer kan påvirke dine muligheter for fremtidige byggeprosjekter og bruk av nærliggende vann eller landområder.

Vanlige fallgruver når du skal kjøpe hytte

Det finnes diverse fallgruver du bør være obs på når du skal kjøpe hytte. Mange tenker for eksempel ikke nøye nok over alle kostnader en hytte har.

Foruten eventuelt hyttelån og tilhørende rentekostnader, må du blant annet forvente utgifter til forsikring og vedlikehold. Husk også på å ta høyde for kommunale avgifter, samt bensin og bompenger når du kjører til og fra hytten.

Mange undervurderer driftskostnadene. Om vinteren vil du for eksempel kanskje måtte betale noen for å skuffe snø fra hyttetaket.

I tillegg til dette er det ikke uvanlig å overvurdere hvor mye tid man vil bruke på hytten. Lang reisetid eller dyre reisekostnader vil kanskje sette begrensninger for hvor mye hytten blir brukt. Husk derfor å vurdere avstanden til hytten før du signerer kjøpekontrakten!
 

Hvordan få råd til hytte?

Hyttedrømmen har sin pris. Når du skal finansiere en hytte, er det derfor viktig å tenke over valg av finansieringsmetode. Noen velger å kjøpe hytten for egne oppsparte midler. Dette er en gunstig løsning, siden man ikke trenger å tenke på lånerenter.

Man kan også vurdere å ta opp et hyttelån, der banken har sikkerhet i hytten. Mens lån til sekundærbolig forutsetter 15 % egenkapital (40 % i Oslo), stilles det krav om 25 % egenkapital for hyttelån. Du kan med andre ord låne maksimalt 75 % av hyttens kjøpesum.

Et annet alternativ er å bake hyttelånet inn i boliglånet. Dette vil som regel gi deg mer gunstige lånevilkår, siden banken har pant i boligen fremfor hytten. Banken regner det nemlig som mer usikkert å ha pant i hytte enn i fast bolig.

Slik kan Zensum hjelpe deg

Gjennom Zensum kan du innhente tilbud hyttelån fra en rekke ulike banker med kun én lånesøknad. Sammenlign tilbudene du får, og velg deretter lånet som passer deg og din økonomi best.

Vi hjelper deg med å finansiere hyttedrømmen!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan forsikre deg om at du kjøper en hytte i god stand?

Før kjøp er det nødvendig å inspisere hytten grundig. Få gjerne hjelp av en fagkyndig til å vurdere alt fra tak og grunnmur, til el-system og rør.
 

Hvilke lokale reguleringer bør jeg vite om når jeg skal kjøpe hytte?

Det er lurt å sjekke hvilke lokale reguleringer som finnes ved å ta kontakt med kommunen. Husk at reguleringer kan påvirke muligheten din for tilbygg og bruk av nærområdet.
 

Hva er de vanligste fallgruvene ved kjøp av hytte?

En vanlig fallgruve er at man overvurderer hvor mye tid man vil bruke på hytten, og at man undervurderer driftskostnadene.

Hvordan beregne totalkostnaden ved å eie og kjøpe en hytte?

Når du skal regne ut totalkostnaden bør du blant annet inkludere kjøpesum, lånekostnader, kommunale avgifter, forsikringer, vedlikeholdskostnader og transportkostnader til/fra hytten.

Relaterte artikler

Hva sier kundene våre?

Se alle anmeldelser