Forbrukslån
18.8.2021

Spare til bolig er noe de fleste må gjøre første gang de skal kjøpe bolig ✓ Vi viser deg noen tips og triks til hvordan du sparer mest mulig →

Lesning 
2 min

Spare til bolig – Hvordan få nok egenkapital

Å spare til bolig er noe de fleste førstegangskjøpere må gjøre. Er du heldig, har du startet tidlig med BSU (Boligsparing for Ungdom) og har fått rentefordeler gjennom denne ordningen. Likevel er dette noen ganger ikke nok uansett og du må spare penger for å ha nok penger til egenkapital.

Uansett utgangspunkt, kan det være en utfordring å vite hvor du skal begynne med sparingen og holde fokus mot målet, men kommer du tidlig i gang med sparingen, vil du ha gode muligheter til å nå målet raskt.

Krav til egenkapital

Aller først: Det er noen krav til egenkapital som i veldig få tilfeller fravikes. Som hovedregel skal du ha 15% i egenkapital. Denne egenkapitalen beregnes ut fra boligens verdi, noe som vil si at du må ha 300 000 kroner om du skal låne til en bolig som koster 2 000 000 kroner, og da må du låne 1 700 000 kroner fra banken.

Det er likevel ingen regel uten unntak. Bankene har lov til å fravike fra egenkapitalkravet i 10% av tilfellene, men for å kvalifisere må du som regel ha et godt forhold til banken eller en relativt høy inntekt.

Benytt deg av BSU om du kan

BSU er et unikt produkt i verdenssammenheng og som gir deg gunstige rentevilkår på oppsparing til din første bolig. Du kan spare gjennom BSU-kontoen din inntil du er fylt 34 år.

Det gunstige med BSU er at du får den beste sparerente fra start. Du vil i tillegg få 20% i skattefradrag på alt du setter inn på BSU-kontoen gjennom året. Dette kan gi deg 5 500 kroner i fradrag hvert år, om du setter inn det årlige maksimalbeløpet på 27 500 kroner. Over tid kan dette bli til mye penger, som du kan benytte til boliglån og til stor hjelp for å nå kravet om egenkapital.

Hvordan spare penger på best mulig måte

Den beste måten å spare på er å tjene mer og bruke mindre. Så enkelt som det. Har du mulighet, ta en ekstrajobb eller flere vakter på jobb. Flytt til en leilighet hvor du betaler mindre i leie, sett opp budsjett og spar mest mulig på mat og andre forlystelser. Hvis du eier en bil, kan det være en ide å se på rimeligere alternativer.

Uansett hva utgangspunktet ditt er, må du tenke nytt og kreativt for å spare mest mulig. Mest sannsynlig leser du denne artikkelen fordi du ikke har fininnstilt sparingen enn, og da er det lurt å omstille seg raskest mulig for å nå målet om nok egenkapital.

Det er nemlig en realitet at prisstigningen kan være høyere enn det du klarer å spare, og da er det et kappløp om tid og penger du er inne i. 

Hold fokus og vær målrettet

Avhengig av inntekt, behøves det ikke å ta så alt for lang tid å spare nok penger til egenkapital. Dette gjelder selv om du er student, men det vil være langt mye lettere å spare raskt om du er i full jobb.

Er du student, kan det derfor være smart å vente til du er ferdig med studiene. Du vil også som nevnt ha muligheten til å spare i BSU inntil duer fylt 34 år, noe som gir deg stor fleksibilitet for når du behøver å spare for fullt.

Vanlige spørsmål om å spare penger til bolig

Hva er BSU (Boligsparing for Ungdom)?

BSU er en sparekonto, som gir en skattefordel. Denne sparkontoen kan kun benyttes til boligkjøp eller oppusning og du kan kun opprette BSU-konto ên gang.

Hvordan spare penger til bolig?

Du kan spare penger til bolig ved å senke forbruket og øke inntekten. Det er også mulig å få en BSU (Boligsparing for Ungdom) konto hvor du får skattefordel.

Hvordan mye egenkapital må jeg ha?

I utgangspunktet må du ha 15% av kjøpesummen i egenkapital. Det vil si du må ha 300 000 kroner selv om boligen koster 2 000 000.

Sammenlign Forbrukslån

Vi er stolte over å ha hjulpet over 670 000 mennesker med å sammenligne lånene sine.

Beløp
Lånetid
8 år
Nedbetalingstid over 5 år krever at du refinansierer lån og kreditter du har fra før.
Månedlig kostnad:
1,985 kr
Gå videre
Eksempel: Annuitetslån 250.000 kr, 14 år, nom. rente 10,47%, etabl.-/termingeb. 0kr gir eff. rente 5,92%. Totalkostnad 364.993 kr, kostnad 2.173 kr/måned (168 avbet.). Nedbet.tid 1-15 år, 5 år dersom du ikke skal refinansiere. Eff.rente: 6,15–29,9%.
Formålet med lånet ditt
Vil du innfri eksisterende lån (ikke boliglån)?
Oppgi den delen av lånet på 150 000 kr som du ønsker å bruke til å innfri eksisterende lån.
?
Oppgi omtrent hvor stor nåværende låne-/kredittgjeld du vil innfri (ikke boliglån).
Formålet med resterende 100 000 kr
Hva er formålet med lånet?
Sivilstatus
Boligsituasjon
Leie (din andel)
?
Angi husleie og andre driftskostnader.
Ansettelsesform
Årlig inntekt
Din arbeidsgiver
Ansatt fra (måned og år)
Anställd till
Andre inntekter/leieinntekter
?
Har du leieinntekter kan du skrive inn disse her.
Andre inntekter
Kontaktinformasjon
Fødselsnummer
Vennligst fyll ut fødselsnummeret ditt
Norsk statsborger
Bodd i Norge siden
Medsøkere
Ta vekk
?
Medsøker er en person som står oppført på lånet sammen med deg.
Med en medsøker øker sjansen for bedre tilbud.
Medsøkere Sivilstatus
Medsøkere Boligsituasjon
Boligutgifter
?
I boutgifter inngår amortering, husleie og andre driftskostnader.
Angi omtrentlig boligkostnad
Medsøkere Ansettelsesform
Årlig inntekt
Din arbeidsgiver
Ansatt fra (måned og år)
Anställd till
Andre inntekter/leieinntekter
?
Har du leieinntekter kan du skrive inn disse her.
Andre inntekter
Medsøkere Kontaktinformasjon
Medsøkere Fødselsnummer
Vennligst fyll ut fødselsnummeret ditt
Norsk statsborger
Bodd i Norge siden
Legg til dine eksisterende lån
Bank (lånetype)
Beløp
250 000 kr
Rente
10,23 %
Månedlig Kostnad
3000 kr
Totale Beløp
250 000 kr
Snittrenten
10,23 %
Månedlig Kostnad
3000 kr
Dine boliglån, billån, forbrukslån, kreditkort osv.
Ved å klikke på "Finn riktig lån" -knappen, godkjenner du våre brukervilkår, og det vil bli foretatt en kredittsjekk av deg og eventuell medsøker. Les våre brukervilkår her.
Gjeldsregistret

Relaterte artikler

Hva sier kundene våre?

Se alle anmeldelser