Med sikkerhet i bolig
Inntil kr 25 000 000
Refinansiere
Lånetid
8 år
Nedbetalingstid over 5 år krever at du refinansierer lån og kreditter du har fra før.
Månedlig kostnad:
1,985 kr
Gå videre
Eksempel: Lån 2 000 000 kr, 25 år, nom. rente 7,47%, eff. rente 7,77%. Kostnad: 2 436 540 kr. Totalkostnad: 4 436 540 kr. Faktisk månedsbeløp og totalbeløp kan avvike fra kalkulator. Etab.gebyr 1-4 %. Rente fastsettes individuelt. Oppdatert 2024-02-09.
Formålet med lånet ditt
Oppgi den delen av lånet på 150 000 kr som du ønsker å bruke til å innfri eksisterende lån.
?
Oppgi omtrent hvor stor nåværende låne-/kredittgjeld du vil innfri (ikke boliglån).
Formålet med resterende 100 000 kr
Hva er formålet med lånet?
Betalingsforsikring
Angi om du har en eller flere existerende betalingsforsikringer.
Angi husleie og andre driftskostnader.
Sivilstatus
Partnerens årsinntekt før skatt
Angi husleie og andre driftskostnader.
Boligopplysninger
Boligutgifter, fellesutgifter ol. (din andel)
Ikke renter og avdrag på boliglån
?
Angi husleie og andre driftskostnader.
Har du boliglån / lån med sikkerhet?
Vi trenger informasjon om alle nåværende lån for å behandle søknaden, selv om det er noe du ikke ønsker å refinansiere

Oppgi omtrentlige tall. Hvis informasjonen mangler, kan lånetilbudene dine bli avvist senere.

(Informasjon om forbrukslån og annen usikret gjeld deler du fra Gjeldsregisteret etter søknaden er sendt inn)
Ikke glem å bekrefte låneopplysningene ovenfor før du fortsetter med skjemaet.
Bank (lånetype)
Beløp
250 000 kr
Rente
10,23 %
Månedlig Kostnad
3000 kr
Totale Beløp
250 000 kr
Snittrenten
10,23 %
Månedlig Kostnad
3000 kr
Ansettelsesform
Årlig inntekt
Din arbeidsgiver
Vi kontakter ikke din arbeidsgiver
Ansatt fra (måned og år)
Anställd till
Leieinntekter
?
Har du leieinntekter kan du skrive inn disse her.
Leieinntekter
Kontaktinformasjon
Mobiltelefon (+47) - 8 siffer
Epost
Fødselsnummer
Vennligst fyll ut fødselsnummeret ditt. 11 tall
Norsk statsborger
Bodd i Norge siden
Medsøkere
Ta vekk
?
Medsøker er en person som står oppført på lånet sammen med deg.
Dersom det er flere enn én eier av boligen du ønsker å pantsette, må alle eiere inkluderes i søknaden.

Med en medsøker øker sjansen for bedre tilbud.
Medsøkere Sivilstatus
Medsøkere Boligsituasjon
Boligutgifter, fellesutgifter ol. (din andel)
Ikke renter og avdrag på boliglån
?
I boutgifter inngår amortering, husleie og andre driftskostnader.
Angi omtrentlig boligkostnad
Medsøkere Ansettelsesform
Årlig inntekt
Din arbeidsgiver
Vi kontakter ikke din arbeidsgiver
Ansatt fra (måned og år)
Anställd till
Leieinntekter
?
Har du leieinntekter kan du skrive inn disse her.
Leieinntekter
Medsøkere Kontaktinformasjon
Medsøkere Fødselsnummer
Vennligst fyll ut fødselsnummeret ditt. 11 tall.
Norsk statsborger
Bodd i Norge siden
Ved å klikke på "Finn riktig lån" -knappen, godkjenner du Zensums personvernerklæring og brukervilkår.
Gjeldsregistret
Forbrukslån
15.3.2024

Økonomiske tips til deg som skal kjøpe båt

Her ser vi nærmere på hvordan du tar gode økonomiske beslutninger når du skal kjøpe båt | Forstå båtmarkedet ✓ Finansiering ✓ Tips ✓ FAQ ✓
Lesning 
4 min

Skal du kjøpe båt? Slik gjør du et godt økonomisk valg!

Ifølge Båtlivsundersøkelsen fra 2022, er det over 617 000 norske husholdninger som er båteiere. Det finnes over én million fritidsbåter i Norge, og mange drømmer om å en dag eie sin egen båt. Dersom du skal kjøpe båt, er det imidlertid viktig å vite hva du gjør.

Her forklarer vi hvordan du gjør et godt kjøp, og ser nærmere på hvilke finansieringsmuligheter som finnes!
 

Gjør deg kjent med markedet for kjøp og salg av båt

Enten du skal kjøpe bolig, båt eller bil, er det lurt å sette seg inn i markedet først. Med prisstigning, svake norsk krone og renteøkninger, har mange valgt å legge båtene sine ut for salg det siste året. Samtidig er det relativt få kjøpere (grunnet de samme faktorene).

Enkelte forhandlere kan fortelle om 40 % nedgang i salget. Båtmarkedet i Norge er med andre ord svakere enn hva det var i for eksempel 2022 eller 2021.

Dette kan du imidlertid også dra nytte av. Siden det er kjøpers marked, kan du forvente at mange selger båtene sine til en gunstig pris. Samtidig er det viktig å være obs på eventuelle lånerenter om du skal ta opp et båtlån.
 

Mange velger å kjøpe båt i Sverige

Tradisjonelt sett har mange nordmenn valgt å kjøpe båt i Sverige. I likhet med kjøtt, alkohol, meieriprodukter og andre varer, er nemlig også båter ofte billigere i nabolandet. Ved å importere en båt fra Sverige, kan du blant annet spare penger på lavere avgifter.

Tross svak norsk krone, er det mulig å sikre et billigere båtkjøp over grensen. Merk deg imidlertid at du må betale merverdiavgift på båten når den ankommer Norge. Du må også betale mva. i Sverige, men dette vil refunderes så snart du kan dokumentere at mva. er betalt i Norge.


Bør du kjøpe ny eller brukt båt?

Hvorvidt du bør kjøpe en båt som er brukt eller ny, avhenger av både budsjett og hvor mye risiko du er villig til å ta. Er budsjettet begrenset, kan en brukt båt være et godt valg. Du kan potensielt få mye båt for pengene, gitt at båten er i tilstrekkelig god stand.

Ulempen ved å kjøpe en båt brukt, er at du ikke kan vite med sikkerhet at opplysningene tidligere båteier gir er korrekte. Be gjerne om dokumentasjon på tidligere vedlikehold og reparasjoner, slik at du ser hva som er gjort.

Det å kjøpe en splitter ny båt fra forhandler er det sikreste valget. Du vet da at båten fungerer som den skal og at den er trygg i bruk. Samtidig beskyttes du av forbrukerkjøpsloven. Prisen vil til gjengjeld være høyere enn dersom du kjøper båten din brukt.

Finansieringsmuligheter når du skal kjøpe båt

Ved kjøp av båt er det også viktig å tenke over hvordan den skal finansieres. Valg av finansieringsmetode kan nemlig ha mye å si for den totale kostnaden. Her ser vi nærmere på noen av de vanligste løsningene.

 

Sparing

Det å kjøpe båt for egne oppsparte midler er et godt og økonomisk gunstig alternativ. Først og fremst fordi du ikke trenger å pådra deg gjeld, og fordi du slipper rentekostnader. En båt vil imidlertid ofte koste litt, noe som betyr at det kan ta tid å spare opp nok penger.

Om du ikke har mulighet til å spare, kan du eventuelt vurdere muligheten for å ta opp lån. På den måten kan du betale ned på båten litt etter litt.

 

Båtlån med eller uten sikkerhet

Dersom du har behov for å finansiere båtkjøpet med lånte midler, kan et båtlån være løsningen. Båtlån kan være uten sikkerhet, noe som i prinsippet er det samme som et forbrukslån. Med et lån som dette vil ikke banken ha pant i båten din.

Et båtlån uten sikkerhet vil som regel ha betydelig høyere renter enn lån med sikkerhet, siden banken tar en større risiko. Forsikre deg derfor om at økonomien din kan håndtere rentekostnadene frem til lånet er nedbetalt.

Båtlån med sikkerhet er et lån der banken har pant i båten, og vil som regel ha lavere lånekostnader enn usikrede lån. Det at banken har pant i båten kalles også for skipspant, og forutsetter at båten er registrert i et register. Dersom båten er 7 meter eller lengre, må den registreres i Skipsregisteret. Er båten mindre, kan den registreres i Småbåtregisteret.

Rammelån

Har du betalt ned på boliglånet ditt over en lengre periode, eller opplevd at boligen har økt mye i verdi? I så fall kan du ha mulighet for å ta opp et rammelån. Denne type lån forutsetter at det finnes ledig verdi i boligen.

Banken kan da innvilge en låneramme på opptil 60 % av boligens markedsverdi. Du får da en låneramme du kan bruke fritt av, og du betaler kun renter på beløpet du faktisk bruker. Sånn sett minner rammelån mye om bruk av kredittkort. Fordelen er at renten vanligvis er langt gunstigere.

Med andre ord: Dersom det finnes ledig verdi i boligen din, kan opplåning på boligen være et godt alternativ til tradisjonelle båtlån. Du kan bruke penger fra lånerammen slik du selv ønsker – enten du vil kjøpe båt, bil, pusse opp eller andre ting.

 

Tips til deg som skal kjøpe båt

Det er mange ting som skal huskes på når du skal kjøpe båt. Ved å gå gjennom denne sjekklisten, kan du øke sjansen for at du gjør et godt kjøp:

·  Sjekk hvorvidt det er pant eller heftelser på båten: Dette kan du sjekke i båtregistrene (Småbåtregisteret eller Skipsregisteret).

·  Sjekk løsøreregisteret: Her kan du se hvorvidt det er tatt utleggspant i båten.

·  Husk alltid å skrive kontrakt ved båtkjøp: I kontrakten vil informasjon om pris, tilstand etc. komme tydelig frem, slik at man unngår uenigheter i etterkant. Med en kontrakt kan du også sikre at selger sletter eventuell pant så snart du overtar båten.

·  Kontroller dokumentasjonen som følger med båten: Ved å ha dokumentasjon på båten vil det bli lettere å få solgt den i fremtiden. Skaff gjerne papirer på samsvarserklæring, CE-merking, skrognummer, Securmarknummer og motornummer.

·  Vurder båtens tilstand med hjelp fra en sakkyndig: Kontroller at båten er i forventet god stand.

·  Sammenlign priser: Før du kjøper en båt, bør du sjekke hva andre selger tilsvarende båtmodell for. Ta høyde for eventuell slitasje, brukstid og ekstrautstyr.

·  Vurder ulike typer båtforsikring: Med forsikring kan du sikre deg mot store utgifter dersom uhell skulle oppstå. Det finnes både delkasko-, kasko- og toppkasko-forsikringer.

·  Meld eierskifte på båt om båten kjøpes brukt: Når båten selges kan man enkelt melde eierskifte via båtregisteret. Dersom båten kjøpes ny, trenger du bare å registrere den i småbåt- eller skipsregisteret.

 

Slik kan Zensum hjelpe deg

Planlegger du å kjøpe båt? Gjennom Zensum kan du innhente lånetilbud fra flere banker med én samlet søknad. Tilbudene du eventuelt mottar kan deretter sammenlignes, slik at du finner det beste båtlånet for deg og din økonomi.

Kjøp båt med lånet som passer deg best!

 

Ofte stilte spørsmål 

Hvilke skjulte kostnader bør man vite om når man skal kjøpe båt?

Foruten nedbetaling av eventuelt båtlån, bør du huske på at det kan komme kostnader knyttet til forsikring, drivstoff, havneplass, vinteropplag og vedlikehold/reparasjoner.

 

Hva er best av å kjøpe brukt båt eller ny båt?

Dette varierer. Kjøper du en brukt båt som er i god stand, kan du potensielt spare mye penger. Samtidig vil kjøp av ny båt gi deg trygghet i form av garanti.

 

Hvordan kan en låneformidler hjelpe deg når du skal kjøpe båt?

En låneformidler som Zensum hjelper deg ved at du kan innhente lånetilbud fra flere banker med kun én søknad. Tilbudene kan enkelt sammenlignes, slik at du finner lånet som passer deg best.

 

Hva bør man se etter når man skal kjøpe en brukt båt?

Dersom du skal kjøpe en brukt båt bør du se etter eventuelle skader, og sjekke at elektriske systemer og motorer fungerer som antatt. Få gjerne hjelp av noen med båtkunnskap!

 

Må man ha forsikring på båt i Norge?

Det er ikke påbudt å ha båtforsikring på fritidsbåter i Norge. Likevel vil det være lurt å vurdere å ha en forsikring i tilfelle skader – spesielt om båten er verdifull.

Relaterte artikler

Hva sier kundene våre?

Se alle anmeldelser