Vurderer du å kjøpe andelsleilighet, og trenger lån? I så fall er det lurt å sette seg inn i hva det vil si å bo i et borettslag, og hvordan fellesgjeld kan påvirke dine muligheter for boliglån. Her er alt du trenger å vite!
En andelsleilighet er en leilighet som tilhører et borettslag, og ved kjøp kjøper du bruksretten til en andel av borettslaget. Det er formelt sett borettslaget som eier leiligheten, men du disponerer den mer eller mindre fritt.
Når borettslaget pusser opp boligene eller har andre felleskostnader, tas det gjerne opp fellesgjeld som alle beboerne betaler ned.
De fleste som skal kjøpe en andelsleilighet finansierer kjøpet med et lån. I så fall er det vanligvis snakk om et boliglån hos banken. Siden borettslaget ofte har fellesgjeld, vil leilighetens totalpris avgjøres av salgspris samt din andel av fellesgjelden.
Lånet fungerer vanligvis på samme måte som øvrige boliglån. Banken finansierer deler av boligkjøpet ditt, og du betaler deretter avdrag og renter på lånet.
Enten du skal ta opp et selveierbolig- eller et andelsleilighetslån, vil du måtte forholde deg til gjeldende boliglånsregler. For at banken skal kunne innvilge boliglånet, må du oppfylle følgende kriterier:
Når det gjelder andelsleilighet og lån, vil banken regne fellesgjeld som en del av din totalgjeld. Det betyr at lånesummen du får innvilget vil kunne bli lavere enn ved kjøp av selveierleilighet.
Samtidig vil fellesgjelden påvirke hvor stor egenkapital du må stille med, siden du må dekke 15 % av totalbeløpet (leilighetens salgspris + fellesgjeld).
Hva som er mest lønnsomt av andelsleilighet vs. selveier, avhenger blant annet av størrelse på fellesgjeld og hvorvidt du ønsker å kunne leie ut. En andelsleilighet kan by på både fordeler og ulemper!
Den kanskje viktigste forskjell på andelsleilighet og selveierleilighet rent økonomisk, er at du ofte må betale månedlige felleskostnader for førstnevnte. Dette kan utgjøre mange tusenlapper i måneden, avhengig av størrelsen på gjelden.
Samtidig er det greit å tenke på at fellesgjelden du betaler ofte er kostnader du likevel ville fått før eller siden med en selveierleilighet. Det kan være snakk om nødvendig oppussing av boligen, brøyting av snø, TV eller internett.
Som selveier har du imidlertid større frihet til å velge når eller om du skal ta på deg disse kostnadene. Det hender for øvrig at man må betale felleskostnader for selveierboliger, også – og da særlig om man bor i et sameie.
Med andelsleilighet vil du også kunne oppleve at reglene for utleie av boligen er strengere enn hva de er for en selveier. Ofte kan du ikke leie ut leiligheten mer enn maksimalt 30 dager per år. Som selveier kan du vanligvis leie ut boligen etter eget ønske.
Om du likevel ikke planlegger utleie, har ikke dette så mye å si.
En av de økonomiske fordelene ved å kjøpe andelsleilighet, er at du slipper dokumentavgiften på 2,5 % av boligens verdi. Denne må du betale om du kjøper selveierbolig, og beløpet kan utgjøre en betydelig sum (ofte rundt 100 000 kroner)!
Ta likevel høyde for at du ofte må betale et eierskiftegebyr ved overtakelse av andelsleilighet.
Dersom du ønsker å søke om lån til andelsleilighet er det lurt å innhente lånetilbud fra flere banker. På den måten kan du sammenligne boliglån, og velge det alternativet som er mest gunstig for deg. Fokuset bør være å sikre seg lavest mulig boliglånsrente.
Gjennom Zensum kan du sammenligne boliglån hos flere banker, helt gratis. Fyll ut skjemaet, og vurder tilbudene du eventuelt mottar.
Lykke til!
En andelsleilighet er en leilighet som eies av et boligselskap (borettslag). Du kjøper retten til å bo i og bruke leiligheten.
Som selveier eier du selve boligen. Med en andelsleilighet kjøper du en andel i et borettslag. I sameier eier alle en seksjon.
Med en IN-ordning (IN = Individuell nedbetaling) styrer du selv hvordan fellesgjelden skal nedbetales. Gjelden kan betales ned helt eller delvis.
Alle kan søke om lån, men for å få lånet innvilget må du oppfylle kravene i boliglånsforskriften.