En gjeldsforsikring kan by på ekstra trygghet i hverdagen, og kan forhindre at bortfall av inntekt fører til at den økonomiske situasjonen forverres. Før du tegner en forsikring som dette, er det imidlertid lurt å ta høyde for hva den dekker, behov, pris og andre faktorer.
Her er oversikten du trenger!
Begrepet gjeldsforsikring benyttes om forsikringsprodukter som trygger deg økonomisk dersom muligheten for å betjene gjeld bortfaller eller reduseres som følge av gitte hendelser. Forsikringsutbetalingen kan for eksempel brukes til å betale ned forbrukslån eller boliglån.
Det finnes mange forskjellige typer forsikringer som gjerne betegnes som gjeldsforsikring. Et eksempel er låneforsikring, som er skreddersydd for låntakere med lån uten sikkerhet.
Vi kan også nevne livsforsikring – et forsikringsprodukt som er aktuelt for deg med boliglån. Noen livsforsikringer inkluderer også uføreforsikring.
Siden det finnes en rekke ulike former for gjeldsforsikring, kan dekningsgraden være noe ulik fra forsikring til forsikring. Du bør derfor alltid lese vilkårene nøye, slik at du vet hva forsikringen faktisk dekker. Husk å også sjekke det som står med liten skrift.
En gjeldsforsikring vil typisk kunne dekke tap av inntekt som skyldes følgende hendelser:
· Arbeidsledighet
· Uføre
· Langtidssykemelding
· Permittering
· Død
Dersom du tegner en gjeldsforsikring vil du som regel betale inn en forsikringspremie hver måned til ditt aktuelle forsikringsselskap. Hvis en av hendelsene forsikringen dekker skulle inntre, vil forsikringsselskapet betale ut ett eller flere beløp.
Størrelsen på beløpet som betales ut avhenger av hvilken sum du har tegnet forsikring for. Hvis det er snakk om en livsforsikring, vil det aktuelle beløpet vanligvis betales ut som en engangssum til de etterlatte. Pengene kan normalt sett brukes fritt – for eksempel til nedbetaling av lån.
Har du en gjeldsforsikring i form av en låneforsikring, kan denne dekke bortfall av inntekt som skyldes både arbeidsledighet, sykemelding, permittering og dødsfall. Skulle du for eksempel bli sykemeldt, vil du typisk motta en månedlig utbetaling som helt eller delvis dekker inntektsbortfallet.
Om du har forsørgeransvar, lån med lang nedbetalingstid, stor gjeld eller arbeider i en bransje med stor usikkerhet, kan gjeldsforsikring potensielt gi deg ekstra trygghet i hverdagen.
Det er imidlertid ingen fasitsvar på hvem som bør ha gjeldsforsikring og ikke, ettersom mange ulike faktorer kan påvirke behov.
Vurder gjerne hvor sårbar økonomi du faktisk har, og hva et eventuelt bortfall av inntekt vil bety for familieøkonomien. Dersom du tror det vil bli vanskelig å betjene gjeld, kan dette tale for at du bør ha gjeldsforsikring.
Har du derimot romslig økonomi, liten gjeld, kort nedbetalingstid og en sikker jobb, vil behovet for gjeldsforsikring kanskje ikke være like stort. I så fall kan en gjeldsforsikring utgjøre en unødvendig ekstrakostnad.
I mange husholdninger utgjør boliglånet størsteparten av gjelden, og det er ikke uvanlig at dette er den største utgiftsposten i budsjettet. Mange velger derfor å ha gjeldsforsikring på boliglån, da bortfall av inntekt kan gjøre det utfordrende å betjene månedlige renter og avdrag.
Skulle du gå bort, kan en livsforsikring sørge for at de etterlatte kan beholde boligen på tross av redusert inntekt.
Du kan for eksempel tegne en livsforsikring på 2 millioner kroner. Dette vil vanligvis gi de etterlatte en engangsutbetaling på samme beløp. Har husholdet et boliglån på 4 millioner, kan gjelden dermed halveres om forsikringsutbetalingen brukes på nedbetaling av lånet.
Pris kan variere mye fra gjeldsforsikring til gjeldsforsikring. I likhet med forsikringer flest, øker kostnaden i takt med risiko.
Har du for eksempel slitt med alvorlig sykdom tidligere, kan dette medføre at du må betale en høyere forsikringspremie for en livsforsikring enn ellers. Mange faktorer spiller inn, inkludert alder, helse og hvor stor risiko det er for at du ikke kan oppfylle forsikringskravene.
Beløpet du forsikrer for vil også påvirke kostnaden. Jo høyere forsikringsbeløp du ønsker – og jo mer forsikringen dekker – jo dyrere vil det normalt sett bli.
Foruten gjeldsforsikring finnes det også andre forsikringsprodukter som kan beskytte mot økonomisk tap dersom inntekten skulle falle bort eller bli redusert. Vi kan blant annet nevne trygghetsforsikring (noe vi i Zensum tilbyr), arbeidsledighetsforsikring og betalingsforsikring.
Det viktigste er at du velger en forsikring som gir deg og eventuell familie økonomisk trygghet dersom noe skulle skje.
Dette avhenger av vilkårene til det aktuelle forsikringsselskapet. Er det snakk om en livsforsikring, kan utbetalingen ofte brukes fritt (for eksempel til betaling av gjeld).
Hvis du har livsforsikring – en type gjeldsforsikring for deg med boliglån – vil utbetalingen gå til dine etterlatte dersom du skulle gå bort.
Prisen for forsikring på lån avhenger av både forsikringsbeløp og risiko. Faktorer som helse, alder og lignende kan ha innvirkning på forsikringspremien.