Når man inngår samboerskap med noen, er det ofte naturlig å diskutere den økonomiske fordelingen. Strøm, lån og andre utgifter skal betales, og det finnes ulike måter å fordele kostnadene på. Felles økonomi er blant løsningene, men passer ikke nødvendigvis alle.
Her ser vi nærmere på hvordan felles økonomi fungerer, og hvem det kan passe for!
Felles økonomi er et begrep som typisk benyttes om samboere og ektepar som deler på inntektene og utgiftene husholdet har – enten helt eller delvis. Dette er en veldig vanlig ordning blant norske par.
Ifølge en undersøkelse utført av YouGov i 2017, har omkring halvparten av alle ektepar og samboere i Norge helt felles økonomi. Med en felles økonomisk ordning vil det økonomiske håndteres i fellesskap, fremfor at man utelukkende betrakter pengene eller utgiftene som «dine og mine».
For noen par er det naturlig å dele på alle utgifter og kostnader, men denne løsningen fungerer ikke nødvendigvis for alle. Heldigvis finnes det også mellomløsninger. Her er de vanligste variantene av felles økonomi:
Ved helt felles økonomi, deler man på alt av inntekter og utgifter. Man har kanskje en felles konto med to kort, der begge sine inntekter settes inn. Eventuelt kan man ha et felles kort. Pengene brukes av begge parter, enten det er til betaling av regninger eller personlig forbruk.
Når man har helt felles økonomi, er det også vanlig å ha felles lån. Samboere eller ektepar som velger denne løsningen, vil typisk ha begge parter oppført som låntakere. Er det snakk om et felles boliglån, har man kanskje 50 % eierandel i boligen hver.
Ved delvis felles økonomi vil man typisk dele på noen av kostnadene husholdet har, mens andre utgifter holdes separat. Man kan for eksempel sette inn penger på en felles konto for betaling av husleie, strøm, mat og andre fellesutgifter.
Summen som overføres til felleskontoen av hver av partene kan være ulik eller lik, avhengig av hva som passer best.
Ønsker dere felles økonomi, men har ulik lønn? For å gjøre den økonomiske fordelingen mest mulig rettferdig, kan dere da velge proporsjonalt delt økonomi. Dersom den ene parten i forholdet står for 60 % av inntekten, vil vedkommende da også betale 60 % av utgiftene.
Pengene som ikke går til utgifter, kan fordeles fritt dere imellom – eller slik dere foretrekker å gjøre det.
Siden det finnes flere former for felles økonomi, er det gode muligheter for at dere finner en løsning som passer dere. Dersom du synes at helt felles økonomi er et litt stort steg å ta, kan du kanskje vurdere delvis felles økonomi – og se hvordan det fungerer for dere.
Er inntektsforskjellen stor, kan proporsjonalt delt økonomi være en smart løsning. Da bidrar begge like mye basert på økonomisk evne. Med denne løsningen kan man sikre mest mulig lik levestandard for hver av partene, selv om den ene skulle tjene mer enn den andre.
Er du fortsatt usikker på hvorvidt felles økonomi er riktig valg for deg? Her er en oversikt over fordeler og ulemper ved å dele på inntekter og utgifter:
· Økt kjøpekraft til å utføre store felles investeringer
· Begge parter i forholdet får like god levestandard
· Økt åpenhet kan føre til mindre krangling om økonomi
· Uenighet kan oppstå om den ene bruker mer penger fra «fellespotten» enn den andre
· Ulik inntekt kan føre til at helt felles økonomi oppleves som urettferdig av den ene parten
En felles konto kan samboere og ektefeller enkelt opprette via nettbanken. Vanligvis gjøres dette ved å legge den ene parten til som disponent på en konto som er opprettet i den andres navn. Dette er første steg for å få til en felles økonomisk fordeling.
Når man tar opp lån – som begge ønsker å stå ansvarlige for – søker begge om lån hos banken (den ene parten søker da som medlåntaker).
Enten du lever i samboerskap eller sammen med en ektefelle, kan det å diskutere felles økonomi være en god idé.
Som samboer er det generelt sett smart å unngå samboerfellene. En vanlig felle er at man betaler ned på partnerens boliglån uten å først kjøpe seg inn i boligen. Gjør dere det slutt, vil du da få et økonomisk tap – sammenlignet med dersom du har en eierandel i boligen.
En samboerkontrakt kan være kjekk å ha. Her kan dere bli enige om eierandeler og fordeling ved felles økonomi, slik at fordelingen blir mest mulig rettferdig. Ved å på forhånd bli enige om fordeling av inntekter og utgifter, kan dere unngå uenighet ved et eventuelt brudd.
For par som velger å gifte seg kan det også være greit å ha felles økonomi, for eksempel med felles lån som står i begge sine navn. Men husk – dersom dere skiller dere, vil begge måtte fortsette å betale på lån som er tatt opp i fellesskap. Se vår guide om økonomi ved skilsmisse for mer informasjon.
Gjennom Zensum kan du og partneren din søke om lån sammen hos en rekke ulike banker. Innhent lånetilbud fra flere långivere, slik at dere enkelt kan finne det tilbudet som passer dere best.
Innhent tilbud – gratis og uforpliktende!
Felles økonomi kan fordeles på flere ulike måter. Man kan dele helt eller delvis på inntekter og utgifter, eller fordele utgiftene proporsjonalt i forhold til inntekt.
Hovedregelen er at ektepar har felleseie, med mindre noe annet avtales spesifikt. Man kan imidlertid velge å betale utgifter hver for seg om ønskelig.
Dersom man tjener ulikt og ønsker felles økonomi, kan man velge at hver av partene dekker utgifter i henhold til inntekten. Man kan også betale like mye, selv om den ene tjener mer.