Planlegger du en lønnssamtale med arbeidsgiver, og ønsker gode tips? Da bør du lese videre! Her deler vi våre beste råd for en vellykket lønnsforhandling. Få smarte tips til hvordan du argumenterer for høyere lønn, samt hvilke feller du bør unngå.
Når du skal ha en lønnssamtale med arbeidsgiver, er det viktig å kunne argumentere for hvorfor du fortjener høyere lønn.
Finn gjerne ut hva gjennomsnittslønnen er i tilsvarende stillinger i samme bransje, og sammenlign. Her er det greit å ta utgangspunkt i faktorer som erfaring, ansiennitet og ansvarsområder. Er lønnen din lavere enn hva du burde kunne forvente?
I løpet av arbeidsåret kan du også notere egne oppnåelser og resultater som har vært viktige for selskapets lønnsomhet eller utvikling. Ved å kunne vise til konkrete eksempler, kan du minne arbeidsgiver på at du er verdifull for virksomheten.
Det kan også være smart å bruke bedriftens egen lønnspolitikk som utgangspunkt. Denne vil i mange tilfeller være nedfelt i selskapets personalhåndbok eller i arbeidsavtalen. Lønnspolitikken til arbeidsgiver vil blant annet inkludere kriterier som vektlegges av arbeidsgiver når lønn skal fastsettes.
I lønnssamtalen er det også smart å være tydelig overfor arbeidsgiver når det kommer til egne lønnsforventninger. Finn derfor ut nøyaktig hvor høy lønnsøkning du ønsker å be om, og begrunn hvorfor. Samtidig er det viktig å komme med realistiske krav.
Igjen – innhent informasjon om gjennomsnittslønn i bransjen, og sjekk gjerne med kollegaer og andre hva de tjener. Dette gir deg en god pekepinn!
Et annet lønnssamtaletips er å planlegge neste års lønnsforhandlinger allerede under årets samtale. Dette gjelder også dersom du ikke får lønnsøkningen du selv mener du burde ha fått.
Be arbeidsgiver om en tilbakemelding på hva konkret du kan gjøre for å nå lønnsnivået du ønsker til neste år. På den måten kan du om mulig justere egne arbeidsrutiner i henhold til det arbeidsgiver forventer.
Mange velger å benytte seg av bedriftens medarbeidersamtale når lønn skal forhandles. Husk imidlertid på at formålet med en medarbeidersamtale er å utvikle den enkelte arbeidstaker. Det du trenger er en lønnssamtale.
Under en lønnssamtale vil arbeidstaker og arbeidsgiver forsøke å bli enige om hvordan førstnevntes prestasjoner skal verdsettes. Dette er strengt tatt ikke noe som inngår i en medarbeidersamtale.
Så, hvordan be om en lønnssamtale? Det kanskje enkleste er å bare spørre arbeidsgiver rett ut. Er du ikke organisert, er det ditt ansvar å initiere samtalen dersom årlige lønnssamtaler ikke allerede er satt opp.
Organiserte arbeidstakere trenger ikke å be om lønnssamtaler, siden de har organisasjonen i ryggen. Egne tillitsvalgte vil da representere de ansatte og forhandle frem bedre lønnsvilkår på årlig basis.
Et annet tips til deg som skal i lønnssamtale er å få en viss oversikt over selskapets økonomiske situasjon. Forhør deg litt rundt, slik at du ikke kommer med et urealistisk høyt lønnsønske som bedriften ikke har mulighet til å tilby.
Snakk gjerne med selskapets tillitsvalgte om dere har en. Vedkommende sitter ofte på nyttig informasjon om hvordan bedriften forholder seg til forespørsler om lønnsøkninger akkurat nå.
Noen ganger går ikke lønnsforhandlinger slik man hadde håpet på. Mange drømmer om å tjene penger fort, men dette er dessverre ikke alltid så realistisk. Dersom økonomien er trang, kan du eventuelt vurdere å skaffe en ekstrajobb ved siden av dagens jobb.
Et annet tips er å redusere eget forbruk frem til du har en inntekt du er fornøyd med. Vurder også refinansiering dersom du har mange dyre lån. Om du samler flere lån i ett nytt lån, kan du potensielt oppnå lavere rentekostnader.
Vurder dessuten å forhandle renten ned ved å ta kontakt med banken. Har du et boliglån, kan du med fordel sjekke om andre banker tilbyr bedre rentebetingelser. For mange utgjør boliglånet en stor utgiftspost hver måned, så her er det ofte mye penger å spare.
Zensum hjelper deg med å konkurranseutsette boliglånet, og lar deg også søke om lån til refinansiering hos flere banker. Finn det beste lånet for deg!
Det er i prinsippet ingen øvre grense for hvor mye mer du kan be om i lønn. Sørg likevel for at forslaget ditt ikke er urealistisk høyt.
En lønnssamtale utføres sammen med arbeidsgiver, og avtales som regel på forhånd. Forbered deg før møtet slik at du kan argumentere for høyere lønn.
Når du skal spørre om høyere lønn bør du argumentere for hvorfor arbeidsinnsatsen din er verdifull for bedriften. Vis gjerne til resultater, kompetanse og lønnsnivå i bransjen.
For at lønnskravet du fremmer skal være best mulig, bør det stå i stil med bedriftens lønnspolitikk og økonomi, samt stillingen du har.
Det er ingen lov som sier at det skal være lønnsforhandlinger hvert år, men i mange bedrifter avholdes det årlige lønnssamtaler.